БИТКЕ ЗА ТОПОЛУ

У оквиру  обележавања дана ослобођења Тополе у 1.св.рату, 28.октобар, у просторијама градске библиотеке „Радоје Домановић“ у Тополи, одржана је промоција књиге „Битке за Тополу“, аутора Игора Петровића из Тополе а чији је издавач СУБНОР Топола. Обележавање годишњице ослобођења је започело у 15,оо часова, када су делегације Општине Топола (председник Драган Живановић) и СУБНОР-а Топола положили […]

Read More »

70 година од ослобођења

     У препуној сали биоскопа у Тополи, у организацији   СУБНОР-а Топола, свечаном академијом је обележена 70 годишњица ослобођења Тополе у другом светском рату. Овој свечаности је предходило полагање венаца и одавање поште палим борцима 36 моторизоване бригаде Црвене Армије у Белосавцима. После интонирања химни, венце су положиле делегације: Општине Топола, Амбасаде Руске Федерације, Амбасаде Украјине, […]

Read More »

Први Шумадијски Одред

Годишњица када су борци 1.Шумадијског Одреда положили прву партизанску заклетву на Језер-бари, потес Лисаћ на обронцима Рудника, обележена је и ове године уз заједничку организацију СУБНОР-а Аранђеловца и Тополе. Овогодишња манифестација је одржана у Г.Трешњевици, на месту где је била кућа Милана Илића-Чиче Шумадијског, коју су окупатори спалили и где се налази спомен-обележје.

Read More »

7 јул Дан Устанка против фашизма

73. годишњица од устанка народа Србије против фашистичког окупатора, обележен је на подручју општине Топола полагањем венаца палим борцима и херојима у НОБ-у 1941-1945. Делегација СУБНОР-а Топола положила је венац Народном Хероју Милану Благојевићу-Шпанцу у Наталинцима, команданту 1. Шумадијског Одреда и једном од организатора устанка у Србији 1941. године.

Read More »

4 Јул – Дан Борца

Борци и потомци СУБНОР-а општине Топола, пригодну су обележили Дан Борца, полагањем венаца палим борцима и херојима општине Топола у рату 1941-1945. На спомен-обележје Народних Хероја на Опленцу венац СУБНОР-а су положили најстарији живи борци НОР-а: Радмила Поповић и Адам Миладиновић.

Read More »

Даросава, мај 2014.

  Годишњица формирања 2.Шумадијске бригаде је и ове године обележена на Требежу, месту формирања бригаде, надомак овог слободарског шумадијског села. Обележавању годишњице су поред живих бораца ове бригаде, присуствовале и многобројне делегације СУБНОР-а како Шумадије тако и широм Србије, као и делегација СУБНОР-а Србије на челу са председником проф.др. Миодрагом Зечевићем.

Read More »

Шумадија у Срему

69 годишњицу пробоја Сремског фронта, борачке организације Шумадије су обележиле масовним одласком на меморијални конплекс “Сремски фронт” у Адашевцима. Поред бораца и потомака на овом путовању је било и доста ученика основних и средњих школа из Крагујевца, Раче, Тополе и Аранђеловца.У четири аутобуса шумадинаца, поред делегације СУБНОР-а Топола, били су и најбољи ученици ОШ “Карађорђе” […]

Read More »

Пламен антифашизма у Тополи

Међународна штафета антифашизма, коју је за јубилеј 70 година победе над фашизмом 2015 године, организовала Међународна федерација покрета отпора са седиштем у Берлину, стигла је у Тополу 27 марта у 8 часова. Пламен антифашизма покрај спомен-обележја Народних Хероја општине Тополе дочекали су: председник општине Топола Драган Јовановић, чланови СУБНОР-а Топола, РВИ и ППБ Топола, Удружења […]

Read More »

Сећање на пале родољубе

Поводом 72. годишњице убиства 129 родољуба, патриота и антифашиста, од којих је 14 са подручја општине Топола, које су немачки фашисти и њихове слуге зверски стрељали 22. марта 1942. године у Медни, одржана је комеморативна свечаност. Као и ранијих година, комеморацији је присуствовала и делегација СУБНОР-а Топола.

Read More »

Споменик у новом сјају

Сарадња СУБНОР-а и локалне самоуправе на бризи о одржавању спомен-обележја, не значи увек и терет за општински буџет. Пример је споменик палим наталинчанима у балканским и 1. светском рату.

Read More »