Први Шумадијски Одред

Годишњица када су борци 1.Шумадијског Одреда положили прву партизанску заклетву на Језер-бари, потес Лисаћ на обронцима Рудника, обележена је и ове године уз заједничку организацију СУБНОР-а Аранђеловца и Тополе. Овогодишња манифестација је одржана у Г.Трешњевици, на месту где је била кућа Милана Илића-Чиче Шумадијског, коју су окупатори спалили и где се налази спомен-обележје.

Read More »

7 јул Дан Устанка против фашизма

73. годишњица од устанка народа Србије против фашистичког окупатора, обележен је на подручју општине Топола полагањем венаца палим борцима и херојима у НОБ-у 1941-1945. Делегација СУБНОР-а Топола положила је венац Народном Хероју Милану Благојевићу-Шпанцу у Наталинцима, команданту 1. Шумадијског Одреда и једном од организатора устанка у Србији 1941. године.

Read More »

4 Јул – Дан Борца

Борци и потомци СУБНОР-а општине Топола, пригодну су обележили Дан Борца, полагањем венаца палим борцима и херојима општине Топола у рату 1941-1945. На спомен-обележје Народних Хероја на Опленцу венац СУБНОР-а су положили најстарији живи борци НОР-а: Радмила Поповић и Адам Миладиновић.

Read More »