Први Шумадијски Одред

Zakletva Годишњица када су борци 1.Шумадијског Одреда положили прву партизанску заклетву на Језер-бари, потес Лисаћ на обронцима Рудника, обележена је и ове године уз заједничку организацију СУБНОР-а Аранђеловца и Тополе. Овогодишња манифестација је одржана у Г.Трешњевици, на месту где је била кућа Милана Илића-Чиче Шумадијског, коју су окупатори спалили и где се налази спомен-обележје.

Борци и потомци СУБНОР-а Топола су овим поводом у Јарменовцима, Софији и Радојици Ристић као и палим борцима горње Јасенице положили венац на спомен обележје у центру села.
1116jul

Захваљујући МЗ Јарменовци а превасходно председнику Зорану Новаковићу овај споменички конплекс је овогодишњу свечаност дочекао у новом светлу. Натписи на споменику су обновљени, ограда поправљена и офарбана, засађено зеленило и цвеће и читав простор уређен. Посебно је важно истаћи да је све то урађено у економски тешкој години у којој су биле и велике поплаве које су задесиле и ову месну заједницу. Све то није спречило јарменовчане да уреде споменик својих суграђана, који дадоше своје животе у другом светском рату.
На месту куће Чиче-Шумадијског поред већег броја мештана Г.Трешњевице биле су и делегације Општине Аранђеловац, СУБНОР-а Србије на челу са проф.др. Миодрагом Зечевићем, СУБНОР-а Аранђеловца, Тополе, Горњег Милановца, МЗ Г.Трешњевица, СПС-а Аранђеловца и Тополе. Догађај је пратила екипа РТВ Шумадија из Аранђеловца.
Испред МО СУБНОР-а Г.Трешњевица присутне је поздравио ппук. Тома Лукић. Венце на спомен-обележје су положиле делегације СУБНОР-а Аранђеловца и Тополе. Тополскики венац су положили председник СУБНОР-а Топола Миодраг Лазић и председник СПС-а Топола Жарко Јовановић. Присутне је потом поздравио председник СУБНОР-а Аранђеловац Рајица Радосављевић а о херојским данима из 1941 говорио је председник СУБНОР-а Србије проф.др. Миодраг Зечевић. О породици Илића говорила је Милица Божић. Испред МЗ Г.Трешњевица присутне је поздравио овогодишњи домаћин свечаности председник Душан Петровић.
Дружење мештана Г.Трешњевице и гостију настављено је у ОШ Милан Илић Чича уз пригодни културно-уметнички програм у режији Радомира Милошевића.
Поштовање и однос према  јунацима из 1941, можда најбоље илуструје део програма, када су песму “Са Овчара и Каблара” која је извођена у току програма прихватили и запевали сви присутни.
18

2122

 

 

 

24

 

 

 

 

28

 

 

30