Жена општине Топола 2014

2014          У Скупштинској сали Општине Топола, СУБНОР Топола организовао је, четврту годину за редом, манифестацију “Жена општине Топола”. Ова манифестација је осмишљена у част палих жена у ослободилачким ратовима као и мајки и супруга палих бораца, које су у миру наставиле борбу за очување породице и неговање генерације која ће да гради и поново брани отаџбину. Као и ранијих година и ове је покровитељ била Општина Топола.

Овог 6. марта, на почетку свечаности, присутне борце и потомке, супруге и мајке палих бораца у ратним сукобима после 1990 као и госте из СУБНОР-а Аранђеловца, поздравио је испред организатора манифестације председник СУБНОР-а Топола – Миодраг Лазић. Испред покровитеља присутнима се обратио председник општине Топола – Драган Живановић.

Porodice palih boraca 1990

Супругама и мајкама палих бораца осмомартовске поклоне је уручио секретар РВИ и ППБ Србије – Јовица Павловић а присутни су имали прилику да погледају видео презентацију предходно организованих манифестација.

Lazic MiodragPredsednik opstine
Због великог интересовања за овом манифестацијом, на адресу организатора, по расписаном јавном конкурсу, пристигао је већи број предлога организација, удружења и појединаца. Жири манифестације је имао тежак посао да између доста предложених жена, изабере најбољу међу једнакима, која је ове године понела ласкаву титулу Жене општине Топола у категорији хуманости, пожртвованости, родољубља и човекољубља.
Ову титулу је ове године понела Милева Стевановић из Тополе, историчар, дугогодишњи управник музеја Задужбине “Краља Петра I” на Опленцу. Већи број година је посвећена истраживању на неколико локација у Тополи за које се оправдано сумља да су масовне гробнице из Другог светског рата а од недавно је и сарадник СУБНОР-а Топола на пројекту прикупљања података и документације о свим учесницима ратова у 20 веку са подручја општине Топола.

Mileva Stevanovic
Плакету “Даринка Радовић”, која се додељује искључиво овим поводом, уручио је председник СУБНОР-а Топола а новчану награду покровитеља, председник општине Топола.
Спонзори овогодишње манифестације су били кафана “Стара Каменица” власника Милана Симића из Тополе и флизерски салон “Рада и Ема”, чије прикладне награде је такође примила овогодишња славодобитница.
Активисти Канцеларије за младе Тополе свим присутним женама су уручили осмомартовске букете.Topola Arandjelovac

2015-03-06 19.06.16

Mileva i Rada