Шумадинци у Срему

Adasevci070 годишњица пробоја Сремског фронта у Адашевцима, обележена је уз присуство представника Владе Србије, Војске Србије, представника дипломатског кора, СУБНОР-а Србије, великог броја делегација бораца са подручја Србије али и простора некадашње Југославије. Овом јединственом часу историје, као и ранијих година, у великом броју су присуствовали борци и потомци шумадијских општина: Крагујевца, Аранђеловца, Раче и Тополе чији су борци у саставу јединица НОП-а те 1945 године дали немерљиви допринос али и велике жртве.СУБНОР Топола је и ове године успео да обезбеди одлазак ученика основних школа “Карађорђе” из Тополе и “Сестре Радовић” из Белосаваца.

Најбољи ученици ових школа, имали су прилику да заједно са борцима и учесницима тих славних дана победе, одају пошту својим прецима који су равноправно са борцима славне Црвене Армије сламали фашизам, то највеће зло 20 века.
Adasevci1На меморијалном конплексу “Сремски фронт”, велики број делегација је положио венце а присутнима су се обратили у име СУБНОР-а Србије Душан Чукић, као учесник операција пуковник Зденко Дупланчић,у име Владе Србије министар рада запошљавања и соц. политике Александар Вулин и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.

Adasevci2

Adasevci3

На сеоском гробљу у Адашевцима, где је сахрањено преко 200 погинулих бораца из Шумадије и Србије, на спомен-обележју, венце су положиле делегације бораца Адашеваца, Крагујевца, Аранђеловца, Раче и Тополе као и ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца. Традиционално дружење шумадинаца и сремаца настављено је у дому културе у Адашевцима до касно поподне.
Adasevci4

Adasevci5Adasevci6