Жене хероји у рату и миру

Plaketa    У организацији СУБНОР-а Топола, пету годину за редом реализована је манифестација “Жена општине Топола”, посвећена палим жена у ослободилачким ратовима, мајкама и супругама палих бораца али и свим пожртвованим женама данас на подручју општине Топола. Манифестација почиње почетком године расписивањем јавног конкурса за избор жене која је обележила протеклу годину у области хуманости, пожртвованости, родољубља и човекољубља на подручју општине Топола а завршава се свечаном академијом поводом 8.марта Међународног Дана жена. Победница конкурса од организатора, СУБНОР-а Топола, добија Плакету “Даринка Радовић” (установљену за ову манифестацију), од покровитеља манифестације, општине Топола, новчану награду, а од спонзора прикладне награде (вечера за две особе, третман у флизерском салону…).

FNT_2076

FNT_2105

 

 

 

 

 

 

Овогодишњу свечану Академију је отворио председник СУБНОР-а Топола Миодраг Лазић, као организатор манифестације. О самој манифестацији је рекао:
“Када смо 2011 године у нашем удружењу осмишљали начин, да за будуће генерације сачувамо сећање на жене, које су у бурној историји наше земље, и у честим ратовима, остајали без својих супруга и синова, трудили смо се да то урадимо на један прикладан и за данашње време опште прихватљив начин.
    Хероје и јунаке који дадоше своје животе за слободу наше отаџбине, колико-толико сачувала је писана историја. Супруге и мајке тих јунака, које осташе без својих најмилијих, и које наставише да воде бригу о домаћинству и деци, васпитавајући их да једнога дана и она буду јунаци на бранику отаџбине, готово да нико не спомиње.
    Немерљив је допринос жена у свим ослободилачким ратовима, као што су Милунка Савић, Надежда Петровић, Софија Ристић, Даринка Радовић и многе друге, али херојска борба жена после рата, без својих синова и супруга, није мање важна.  
    Да би смо сви заједно исправили ту небригу, на све безимене херојине, покренули смо ову манифестацију, како би свима скренули пажњу на све оне херојине које су свакодневно, ту међу нама, а чију храброст, пожртвованост, и хуманост примећује тек најближа околина.
    Хуманост, пожртвованост, родољубље и човекољубље су врлине којима се  у овим тешким временима не могу баш многи похвалити, а управо је то категорија у којиј се и врши избор “Жене општине Топола”.
    Да је постојала потреба за оваквом манифестацијом, сведочи и интересовање за њом, пошто сваке године број предложених кандидаткиња на конкурсу је све већи. Да ли смо у својој намери успели просудићете сами. Жеља нам је да у наредном периоду на овај начин скренемо пажњу, и из анонимности извучемо што већи број жена чији труд, рад пожртвованост и хуманост завређују пажњу јавности. Већ сада, ово је једна јединствена манифестација у нашој земљи.”

Овогодишњи гост на Академији народни посланик Скупштине Србије и лидер Левице Србије Борислав Стефановић, говорио је о праву жена код нас и у свету као и о историјату овог Међународног празника. Прикладан културно-забавни програм за присутне реализовали су ученици и наставници Основне школе “Карађорђе” из Тополе а потом су присутним дамама у сали уручили поклон-честитке које су израдили за ову прилику. Присутни су имали прилику и да погледају документарни филм о овој манифестацији у протеклим годинама продукције Центра “Којекуде” из Тополе. Председник удружења РВИ и ППБ Топола, Иван Милосављевић уручио је поклоне мајкама и супругама палих тополаца у новијим ратовима а присутне је поздравио и секретар овог Републичког Савеза Јовица Павловић.
За помоћ у петогодишњој реализацији ове манифестације СУБНОР Топола је уручио и захвалнице: Општини Топола, Организацији Црвеног крста Топола, Културном центру Топола и Удружењу РВИ и ППБ Топола.
Проглашена је и “Жена општине Топола” у 2015 години са следећим образложењем:
На основу приспелих писмених предлога по расписаном овогодишњем конкурсу за избор „Жене општине Топола“ у категорији хуманости, пожртвованости, родољубља и човекољубља, жири манифестације је 03.03.2016.године размотрио све приспеле предлоге и једногласно одлучио да за „Жену општине Топола“ у 2015 години прогласи Јевтић Светлану из Светлића.
По препоруци предлагача ова млада жена, рођена 1976. године, домаћица из села Светлића и пољопривредни произвођач, са супругом Миланчетом и свекрвом Драганом обрађује око 10 хектара земље обезбеђујући егзистенцију за своју породицу, и поред свега брижна и предана мајка пет предивних девојчица и четири дечака.
Као житељи пољопривредне општине, добро знамо колико је тешко у данашњем времену кризе, обезбедити пристојан живот у сеоском домаћинству. Ова млада жена је пример генерацији како се храброшћу, пожртвованожћу, упорношћу и вољом може превазићи свака тешкоћа. Поред свега она је и спој модерне и традиционалне Србије. Савремена наука и технологија али и традиционална српска многочлана породица, попут мајке Југовића она се бори за добробит своје породице а самим тим и за будућност читаве земље. Многочлана сложна породица је кроз историју очувала Србију и то је једини пут до моћне и развијене Србије.
Плакету “Даринка Радовић” Светлани Јевтић уручио је председник СУБНОР-а Топола Миодраг Лазић, новчану поклон-честитку председник општине Топола Драган Живановић, вечеру за две особе ресторан “Језеро” Топола а флизерски третман модни салон “Мира” Топола.  Овогодишњи медијски спонзори манифестације су били: ИФМ Радио Топола и ОП-ТОП радио Топола.

2
Untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s6009081Sponz

 

FNT_2080

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

deca.jpg