ЖЕНЕ ХЕРОЈИ РАТА И МИРА

У Скупштинској сали Општине Топола, СУБНОР Топола организовао је, осму годину за редом, манифестацију “Жена општине Топола”. Ова манифестација је осмишљена у част палих жена у ослободилачким ратовима као и мајки и супруга палих бораца, које су у миру наставиле борбу за очување породице и неговање генерације која ће да гради и поново брани отаџбину. Као и ранијих година и ове је покровитељ била Општина Топола.

Овог 8. марта, на почетку свечаности, присутне борце и потомке, супруге и мајке палих бораца у ратним сукобима после 1990, присутне ученике ОШ “Карађорђе” Топола као и дугогодишње сараднике манифестације, поздравио је испред организатора манифестације председник СУБНОР-а Топола Миодраг Лазић. Испред покровитеља присутнима се обратио председник општине Топола Драган Живановић.

Супругама и мајкама палих бораца осмомартовске поклоне је уручио председник РВИ и ППБ Србије Јовица Павловић и председник РВИ и ППБ Топола Жељко Стојадиновић.

Због великог интересовања за овом манифестацијом, на адресу организатора, по расписаном јавном конкурсу, пристигао је већи број предлога организација, удружења и појединаца. Жири манифестације је имао тежак посао да између доста предложених жена, изабере најбољу међу једнакима, која је ове године понела ласкаву титулу Жене општине Топола у категорији хуманости, пожртвованости, родољубља и човекољубља.

Ову титулу је ове године понела Јелена Лекић из Тополе.

У образложењу одлуке да се Јелени Лекић додели признање стоји:

“По препоруци предлагача Јелена, рођена 1957. године у Тополи, пензионерка, мајка двоје деце и бака троје унучади је активни сарадник Црвеног крста и добровољни давалац крви. До сада је у акцијама дала 46 пута крв. Знајући да на овај начин помаже многима којима је то, можда једина шанса да се врате у живот у критичним тренуцима, она је истрајна у својој хуманој мисији не очекујући чак ни захвалност свих оних који су њеним гестом спашени смрти.

Опредељење ове жене да помаже другима дајући своју крв, то јест део себе, на тај начин је објединила све оно најбоље што собом носи хуманост, пожртвованост, родољубље и човекољубље.”

Плакету “Даринка Радовић”, која се додељује искључиво овим поводом, уручио је председник СУБНОР-а Топола а новчану награду покровитеља, председник општине Топола.

Спонзори овогодишње манифестације су били ресторанИзлет” из Тополе и флизерски салон “Јелена”, чије прикладне награде је такође примила овогодишња славодобитница.