Сећање на славну Црвену Армију

 

Поводом 75-годишњице ослобођења Тополе 12. октобра 1944. године СУБНОР Топола у сарадњи са О.Ш.”Сестре Радовићиз Белосавца а уз покровитељство Општине Топола организовао је прикладно обележавање ове годишњице и догађаја веома значајног за житеље општине Топола.

12. октобра 2019. у Белосавцима на споменобележје палим Црврноармејцима венце су положили: председник Општине Топола Драган Живановић, први секретар амбасаде Руске Федерације Алексеј Жуков, потпреседник СУБНОРа Србије Жељко В. Зиројевић, делегације СУБНОРа Топола, Рума, Аранђеловца, Раче и делегација СПСа Топола. Присутне је поздравио председник општине Драган Живановић и при том истакао историску повезаност руског и српског народа и захвалио на свему што је Руска Федерација учинила, чини и што ће чинити за српски народ.

Пригодна свечана академија је одржана у О.Ш.”Сестре Радовић“. Испред СУБНОРа Топола присутне је поздравио и о ослобођењу Тополе 1944 говорио секретар Чедомир Стевановић. Акценат ове годишњице је стављен на допринос и жртву војника Црвене Армије приликом ослобођења Тополе. Као стратешки важно место за комуникацију, Топола је од стране окупатора била добро брањена. После првог плотуна а на интервенцију комаданта јединица НОПа Милутина Мораче да су Топола и Опленац колевка новије српске историје војници Црвене Армије су јуришом кренули у борбу. После само неколико часова Топола је била ослобођена а културно благо сачувано од разарања. Цена је била велика, 51 погинули руски борац . Укупни број погинулих Црвеноармејаца на подручју општине Топола тог 12. октобра 1944. био је 67.

Испред СУБНОРа Србије присутнима се обратио потпредседник СУБНОРа Србије Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: Честитајући вам 75 година од слободе у име СУБНОРа Србије и председника Душана Чукића, преносећи вам његове поздраве морам да истакнем беспримерни хероизам бораца НОВЈ и Црвене армије који су заједничким снагама натерали немачке фашисте и њихове слуге да положе оружје и ослободе овај део Србије и Шумадије“.

За изузетан допринос у популарисању патриотских и антифашистичких традиција признање СУБНОРа Србије уручено је колективу О.Ш.”Сестре Радовићиз Белосаваца чији су ученици потом извели пригодни програм током кога су се заједно заориле руске и српске родољубиве песме.