Сећање на ослободиоце

Јединице 4.гардијског механизованог корпуса (36.гардијска тенковска и 13. и 14.гардијска механизована бригада Црвене армије), 12. октобра 1944. у раним преподневним сатима, састале су у Наталинцима са јединицама 4. Српске бригаде 21. дивизије НОВЈ и у садејству избили пред Тополу, јако непријатељско упориште на путу Београд-Крагујевац. На прилазима града вођене су тешке борбе и коначно је Топола ослобођена. У град су ушле јединице 2.крајишке бригаде 17.дивизије НОВЈ.

Поводом 77.годишњице од ослобођења Тополе – Вождовог града, у селу Белосавци на спомен обележје погинулим борцима Црвене армије положени су венци и одата дужна пошта погинулима. Венце су положиле делегације општине Топола, амбасаде Руске федерације, СУБНОР-а Србије, Тополе, Аранђеловца и Адашеваца, Удружење ратних војних инвалида Топола као и ученици ОШ „Сестре Радовић“ из Белосеваца.

Приситнима се обратио председник општине Топола Игор Петровић који је укратко изнео значај овога дана и сећања на слободарске традиције. У име СУБНОР-а Србије, Председништва и председника генерала Видосава Ковачевића, обратио се потпредседник академик Жељко В. Зиројевић који је нагласио да је заједничка борба Црвене армије и партизана донела победу над највећим злом човечанства – фашизмом, као и да је СУБНОР Србије увек баштинио и баштини слободарске и антифашистичке традиције.

Преносећи поздраве амбасадора Руске федерације Боцан Харченка, представник амбасаде Јуриј Агапов је подсетио на заједничку борбу бораца Црвене армије и партизана као и на чување те светле традиције која се не може и не сме никада заборавити.

Гости су обишли Карађорђев град и цркву-маузолеј на Опленцу.