7. јули 2012. Наталинци

p0301Годишњица устанка народа Србије против фашистичког окупатора и његових помагача, обележена је на подручју општине Топола.

СУБНОР општине Топола је полагањем венца на гроб Милана Благојевића – Шпанца, комаданта Првог Шумадијског партизанског НОП одреда у Наталинцима, уједно одао пошту свим палим борцима овога краја који су већ првих дана рата 1941. године ступањем у НОП одреде активно кренули у борбу против фашизма.

p0303Херојство тих див-јунака тешко је данас са ове временске дистанце и сагледати. Надахнути слободарским духом јунака са Цера и Колубаре као и многобројних битака српскога народа за слободу, устали су у борбу против највеће оружане силе тога времена. То што су испред себе имали најмоћнију армију тог времена, пред којом су устукле много моћније државе од наше, није их поколебало јер слобода и независност за српски народ никада није имала алтернативу. Временом је читав слободарски свет увидео неопходност борбе против фашизма.

Идеолошко и политичко посматрање овог отпора злу и окупацији, није било прикладно ни раније, а најмање данас. Велики број тих јунака и родољуба, који је у првим данима устанка кренуо у борбу, имао је само једно опредељење и циљ – ослободити земљу од освајача. Интересантан је опис тих дана, који је за промотивни филм о књизи „Ратник слободе Милан Благојевић Шпанац“ аутора Игора Петровића из Тополе, дао борац Првог шумадиског одреда Пантелија Прокић: „ После петровданског вашара из Тополе, нас неколицина је кренула пут Трешњевице. Чули смо да се тамо окупљају људи да се боре против шваба. Нисмо ми тада знали ни шта је комунистичка партија ни ко је Тито а још мање за поједине касније функционере…“