Крагујевац Медна 22. март 2013.

p0701На јужној страни града Крагујевца удаљеној осам километара од центра града у једној ували на левој обали потока Режевац налази се место звано Медна. Данас је ту Техничко ремонтни завод. Место као и свако друго али специфично због једне ствари, догађаја који се на овом простору десио 22 марта 1942. године.

Ту је захваљујући четничкој издаји од стране немачких фашиста стрељано 127 партизана и родољуба – осведочених антифашиста. Међу стрељанима било је и 15 партизана и родољуба са подручја општине Топола.

p0702И ове, као и ранијих година делегација СУБНОР-а Топола, положила је венац палим родољубима на комеморацији коју су овом приликом организовали Управа Техничко ремонтног завода, у чијем кругу се и налази ова спомен-костурница и Градски одбор СУБНОР-а  Крагујевца. После помена страдалим који су служили свештеници Шумадијске епархије и полагања венаца делегација и родбине страдалих као и почасног плотуна припадника ВС, присутне је поздравио директор ТРЗ. Испред СУБНОР-а Србије обратио се пук.проф.Жељко Зиројевић који је говорио о страдању родољуба на овом месту 1942. и на крају излагања у име СУБНОР-а Србије уручио заслужнима признања. Програм су употпунили рециталом ученици ОШ а најбољим на расписаном конкурсу уручене су дипломе и поклон књиге.

p0703