Шумадија у Срему

Picture 00769 годишњицу пробоја Сремског фронта, борачке организације Шумадије су обележиле масовним одласком на меморијални конплекс “Сремски фронт” у Адашевцима. Поред бораца и потомака на овом путовању је било и доста ученика основних и средњих школа из Крагујевца, Раче, Тополе и Аранђеловца.У четири аутобуса шумадинаца, поред делегације СУБНОР-а Топола, били су и најбољи ученици ОШ “Карађорђе” из Тополе и ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца као и добитнице плакете “Даринка Радовић” тј. досадашње победнице конкурса за избор “Жене општине Топола”.

Пред неколико хиљада људи из разних крајева Србије и суседних држава, по сунчаном времену, уз акорде војничких корачница и највише државне и војне почасти, евоциране су успомене на 175 дана од октобра 1944. до априла 1945.године, кад су партизанске јединице у бојевом садејству славних Црвеноармејаца задали одлучујући пораз хитлеровској армади нацистичке Немачке и заокружили победничку епопеју сламања фашистичких завојевача и њихових помагача на европском тлу.

На сремским пољима тих задњих дана четворогодишњег ратовања сукобило се не мање од 250 хиљада војника на обе стране.
Битка се водила без престанка и уз велике губитке. Фашисти су, посебно јединице у повлачењу с југа континента, у паничном спасавања голих живота, хрлили ка свом фиреру и његовој ”вучјој јазбини” у Берлину, а Титови партизани, већ организовани у респектабилну народноослободилачку армију под командом маршала Тита, бранили родну груду.
Између Адашеваца и Шида и других околних атара страдало је 13.500 момака из наших редова и још 1.100 сабораца из пријатељске совјетске Црвене армије и придружених 630 антифашиста из Бугарске и 130 Италијана.
Немачке снаге су изгубиле око 30 хиљада солдата. У плен је пало и небројено за то доба изузетно модерно наоружање хитлеровских нациста.

На широком платоу испред музеја и са уписаним именима бригада и страдалих бораца, на великој плочи споменару, одата је пошта у присуству неколико хиљада људи. Уз државну химну и постројену Гарду Војске Србије, венац Владе је положио Ивица Дачић.
Венац СУБНОР-а Србије положио је председник проф.др Миодраг Зечевић. Пошту су такође одали представници Војске Србије, Владе АП Војводине, СУБНОР-а Војводине, више држава бивше југословенске заједнице и борачких организација. Посебно амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и других савезника током Другог светског рата.

По завршетку пригодног културно-уметничког програма, шумадинци су са својим сремачким домаћинима посетили споменик палим борцима на Адашевачком гробљу, где је сахрањено око 300 палих шумадинаца. Венце су положиле организације СУБНОР-а Крагујевца, Тополе, Раче и Аранђеловца као и ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца.Традиционално дружење домаћина и гостију је организовано у дому културе у Адашевцима.

Picture 014

 

 

 

 

 

 

 

Picture 037