Спомен-обележја

Спомен обележја на подручју општине Топола

spomen obelezjaСУБНОР општине Топола је 12. августа 2011. године Општинском већу општине Топола поднео захтев за реализацију Одлуке о поверавању на старање и одржавање спомен-плоча, спомен-обележја и чесми у Тополи и селима Општине Топола.

Наведена одлука донета на седници 30.03.1998.године и објављена у „Службеном гласнику СО Топола“ бр.2. 31.март 1998.године, којом општина Топола, од Завода за заштиту споменика Крагујевац, прима на старање и одржавање наведених објеката, и којом се обавезује да у наредном периоду закључи уговоре са правним и физичким лицима уз предходно мишљење СУБНОР-а Топола, никада није реализована. Одговорност је свакако за ту небригу на досадашњим руководствима СО Топола али и на руководствима СУБНОР-а која нису инсистирала на реализацији наведене одлуке.

По наведеном захтеву СУБНОР-а Топола, Општинско Веће је оформило комисију која је обишла спомен-обележја и констатовала стање. Потом је одлуком Већа, старање над спомен-обележјима поверено Културном центру а послови око одржавања Дирекцији за изградњу.

Како незванично сазнајемо, већ са почетком пролећа, преко „Јавних радова“ на подручју општине Топола, биће организовани радови на чишћењу и уређивању простора на којима су ова обележја. Значајнији послови на уређивању су предвиђени за спомен-парк у Маскару, у оквиру кога су поред споменика и чесма.

Такође треба истаћи да је у току 2011. године Општина Топола организовала уређење простора на „Прокином гробу“, где се налази споменик палим борцима у сукобима после 1990. са подручја општине Топола, као и фарбање макете авиона.

Сарадња СУБНОР-а Топола са руководством општине Топола, довела је до тога да се у наредном периоду одржавање спомен-обележја из свих историских раздобља, подигне на један виши и квалитетнији ниво, а самим тим и будућим генерацијама сачува историско сећање на све јунаке и жртве са подручја општине Топола у бурној историји српскога народа. Оваква сарадња би многим општинама у Србији могла да послужи за пример очувања интегритета и слободарске традиције српскога народа.