Плакета Даринка Радовић


pdr01Поводом 70 година од устанка народа Србије против фашистичког окупатора и 115. година од рођења Даринке Радовић из Рајковца, Народног Хероја Југославије, СУБНОР општине Топола установљава ПЛАКЕТУ „Даринка Радовић“ за допринос у афирмацији права жена, родољубља и човекољубља, хуманости и пожртвованости у свим видовима друштвене и економске активности.

 

pdr0212.октобар 2011. године, поводом дана ослобођења Тополе од фашистичког окупатора плакета је додељена Председници Народне Скупштине Републике Србије проф.др.Славици Ђукић Дејановић, жени на највишем политичком положају у нашој држави, борцу за права жена и доказаном хуманисти. Плакета је уручена 20. децембра 2011. године у дому Народне Скупштине Републике Србије.

pdr0307. март 2012. године, „Жени општине Топола 2011.“ у категорији: хуманост, пожртвованост, родољубље и човекољубље, плакету је добила Светлана Младеновић из Тополе. У име СУБНОР-а општине Топола плакету је уручила Председница Народне Скупштине Републике Србије проф.др.Славица Ђукић Дејановић.

pdr04Плакету „Даринка Радовић“ у категорији хуманости, пожртвованости, родољубља и човекољубља добила је 08. марта 2013. године, „Жена општине Топола 2012“ Драгана Митровић, домаћица из Тополе и хранитељица двоје деце без родитељског старања.  У име СУБНОР-а општине Топола плакету је уручила прошлогодишња „Жена општине Топола“ Светлана Младеновић.

Verica07. март 2014. године, „Жени општине Топола 2013.“ у категорији: хуманост, пожртвованост, родољубље и човекољубље, плакету је добила Верица Новчић Петрић из Тополе.
Mileva Stevanovic6.марта 2015.г. као “Жена општине Топола 2014”, плакету је добила Милева Стевановић из Тополе, историчар, дугогодишњи управник музеја “Краљ Петар I” на Опленцу , истраживач масовно страдалих на подручју Тополе у току Другог светског рата и сарадник СУБНОР-а Топола на пројекту прикупљања података о свим учесницима ратова у 20 веку са подручја општине Топола.
12794434_974200702665899_7867197133434699586_n07.марта 2016.године као “Жена општине Топола 2015”, плакету је добила Јевтић Светлана из Светлића, рођена 1976. године, домаћица и пољопривредни произвођач, са породицом обрађује око 10 хектара земље обезбеђујући егзистенцију за своју породицу, и поред свега брижна и предана мајка пет предивних девојчица и четири дечака.  Ова млада жена је пример генерацији како се храброшћу, пожртвованожћу, упорношћу и вољом може превазићи свака тешкоћа. Поред свега она је и спој модерне и традиционалне Србије, у савременим условима, попут мајке Југовића она се бори за добробит своје породице а самим тим и за будућност читаве земље.
.
Vera08. марта 2017.године, као „Жена општине Топола 2016“ Плакету је добила  Благојевић Вера из Тополе, дугогодишњи волонтерски председник Црвеног крста у Тополи, битно је помогла регистрацију удружења „МНРЛ Загрљај“ Топола, за децу са посебним потребама, врло активна и у удружењу хранитеља „Цврчак“ у Тополи. Много година обилазила је волонтерски наше старе и болесне суграђане.  Као добровољни давалац крви, једна је од жена које су највише пута добровољно дале крв у општини Топола.

 08.марта 2018.године као “жена општине Топола” за 2017 годину Плакету је добила Слађана Мијовић из Белосаваца дипломирани учитељ и директор ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца. Координатор је клуба за старе „Опленачко срце“ – одељење у Белосавцима, члан Савета Месне заједнице Белосавци и у два мандата изабрана за одборника у Скупштину општине Топола. У протеклом периоду својим самопрегором, пожртвованошћу и пре свега успешним педагошким радом подигла је на највећи ниво рад где живи и ради. У циљу очувања патриотизма и родољубља у сарадњи са СУБНОР-ом Шумадије, Крагујевца и Тополе већ дужи временски период организује ученике основне школе „Сестре Радовић“ из Белосаваца у поход на спомен обележје Сремски фронт у Адашевцима као и обележавање годишњице ослобођења Тополе. Заједно са својим колегама у колективу школе, прави је пример како се треба односити према очувању слободарске традиције нашег народа и преносу на млађе генерације, сећања на оне који су у слободу наше земље положили своје животе.

 

 

 

08.марта 2019. године као “Жена општине Топола” за 2018 годину Плакету је добила Јелена Лекић из Тополе рођена 1957. године у Тополи, пензионерка, мајка двоје деце и бака троје унучади је активни сарадник Црвеног крста и добровољни давалац крви. До сада је у акцијама дала 46 пута крв. Знајући да на овај начин помаже многима којима је то, можда једина шанса да се врате у живот у критичним тренуцима, она је истрајна у својој хуманој мисији не очекујући чак ни захвалност свих оних који су њеним гестом спашени смрти.
Опредељење ове жене да помаже другима дајући своју крв, то јест део себе, на тај начин је објединила све оно најбоље што собом носи хуманост, пожртвованост, родољубље и човекољубље.

 

 

 

08.марта 2021. „Жена општине Топола“ за 2020.годину Плакету је добила Гордана Ђорђевић из Горње Трнаве.
Гордана, рођена 1975. године 1994.завршава средњу медицинску школу у Крагујевцу, 2003. Вишу медицинску школу у Београду смер-виши санитарни техничар а 2009. Основне струковне студије првог степена, струковни санитарно-еколошки инжињер.
Од 1996. године ради у Дому здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи као медицинска сестра а након дошколовавања као струковни санитарно еколошки инжињер, од 2008. обавља послове управљања медицинским отпадом, од 2010 и послове лица за безбедност и здравље на раду а од 2020. и као главна сестра Дома здравља у Тополи.
Поред професионалне ангажованости Гордана је активна у волонтерском центру „Кораци“ Топола, центру за децу ометену у развоју „Загрљај“ Топола, члан тима за стручну помоћ за поступања у ванредним ситуацијама при оштини и члан теренске јединице за деловање у несрећама Црвеног крста Топола.
Током прошле године и епидемије ковида-19, максимално укључена у све активности спречавања појаве и ширења вируса, почев од тестирања, преко пријављивљања, извештавања, организације вакцинације становништва општине Топола, сарадња са институтом за јавно здравље Крагујевац и осталим општинским органима.

Самопрегораном раду, пожртвованошћу, хуманости и човекољубљу ове младе жене можда понајбоље пристају Његошеви стихови „У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци“.