Живадин Јеленић – Јова

ht02Рођен 15. фебруара 1921. године у Горњој Трнави у сиромашној сеоској породици. Основну школу је завршио у Трнави и остао у селу да се бави земљорадњом.

Под утицајем стрица и оца Милутина још 1941. године определио се за НОП помажући колико је могао. Октобра 1941. године немачка казнена експедиција ухапсила је доста људи из Трнаве, међу којима Јову, његова два брата и оца. Истог дана су их пустили. У пролеће 1942. године ОК је сместио у кућу Јеленића на опоравак Милорада Лабудовића-Лабуда, ранијег команданта Трећег батаљона Првог шумадијског НОП одреда. Док се Лабуд налазио на опоравку, Јова је био главни обавештајац и стражар.

Фебруара 1942. године учлањен је у СКОЈ. Касније је поста секретар скојевског актива села Трнаве.

Маја 1943. године учлањен је у КПЈ. По налогу ОК, Јова је марта 1943. године дошао у партизане. Поред њега тада су у партизане дошли његов отац Милутин и два брата: Живојин-Миша и Радисав-Марко. Као борци учествују у свим акцијама које су водиле јединице Одреда. Априла месеца 1943. године погинуо му је брат Радисав, маја отац и марта 1944. други брат Живојин. Октобра 1943. године четници Драже Михаиловића заклали су му сестру и мајку и запалили кућу.

Ова трагедија није утицала на Јовин борбени морал. Напротив. Септембра 1943. године по одлуци ОК Јова је повучен из одреда и одређен да политички ради у крагујевачком срезу. Радио је са омладином, односно у СКОЈ-у. Као политички радник два пута је рањаван.

После ослобођења Тополе октобра 1944. године изабран је за секретара Среског народног фронта за срез Опленачки. Носилац је Споменице 1941.