Загорка Богдановић – Рада

Рођена у Маскару 1925. године у напредној и борбеној сеоској породици. Основну школу и домаћински курс завршила у Маскару. Под утицајем старијег брата Драгише, још од ране младости определила се за напредни раднички покрет.

Од августа 1941. године је члан СКОЈ-а. Масовно окупља омладину у Маскару и околини. Секретар је СКОЈ-евског актива села Маскара. Новембра 1942. године учлањена је у КПЈ. Месец дана касније погинуо јој је брат приликом блокаде Маскара од стране Немаца. Њена мајка Радојка (Маја) и она нису хтеле рећи Немцима да им је Драгиша син, односно брат, да Немци не би извршили одмазду над селом.

Априла месеца 1943. године по налогу ОК Партије одлази у илегалност и ради на линији СКОЈ-а у срезу колубарском. Нешто касније, исте године, одлуком ОК одлази на политички рад у околину Крагујевца, тј. У ондашњи срез лепенички-Рача.

У време погибије била је члан ОК СКОЈ-а за округ Крагујевац (Аранђеловац), секретар Среског комитета СКОЈ-а и члан Среског комитета КПЈ за срез лепеначки (Рача). Погинула је 5. децембра 1943. године, истог датума када јој је погинуо брат Драгиша, само годину дана касније.