Живадин Аксентијевић

ht06Рођен 1888. године у селу Шумама. Учествовао је у првом светском рату и рањаван. Био је врло храбар и одликован је Карађорђевом звездом. Као и многи ратници из тадашње Србије Живадин се разочарао. Уместо да славе победу они који су се борили, славила је српска буржуазија.

Од тада је почео да се бави политиком. Припадао је Републиканској странци, али и левим земљорадницима. Леви земљорадници су га 1940. године узели у Главни одбор мислећи да је Живадин њихов, међутим он је био опредељени комуниста. Те 1940. године постао је члан КПЈ. У бившој Југославији учествовао је са београдским студентима у демонстрацијама и заједно са њима добијао пендреке од полиције.

Народ у селу га је нарочито ценио. Од 1919. па надаље често је био биран за председника општине.

Учествовао је на свим зборовима које су организовале леве грађанске партије у Шумадији и често говорио. Био је добар говорник. Доста је читао, нарочито писце из доба француске револуције. Као комуниста био је веома одговоран. Љутио се на чланове своје партиске организације ако нису извршавали одређене задатке.

Немци су му октобра 1941. године запалили кућу. Тада је у опленачком срезу радио као члан Среског руководства КПЈ.

Децембра 1941. године пао је непријатељу у руке. Кратко је био у тополском, а затим спроведен у аранђеловачки затвор. Окружни комитет је радио на томе да му омогући бекство из затвора.

Стрељан је 19. марта 1942. године на Метином брду код Крагујевца.