Миодраг – Миле Новаковић

ht10Рођен 1921. године у селу Блазнава. Основну школу завршио у Блазнави, а затим отишао за Београд на изучавање браварског заната.

Пред други светски рат 1939. године постао је члан СКОЈ-а у Београду и кандидат за члана КПЈ. Као радник био је члан Уједињеног радничког савеза Југославије и секретар синдикалне подружнице металаца у Београду. Учесник је више штрајкова које је организовала Партија и Синдикат у Београду.После капитулације Југославије дошао је у своје село Блазнаву и повезао се са партијом. У Први шумадијски народноослободилачки партизански одред ступио је јула 1941.године, где је примљен у КПЈ. Када су у Одреду организовани батаљони, постављен је за комесара 7. чете трећег батаљона.

У једној борби на Руднику лакше је рањен. Отишао је у своје село на лечење. После оздрављења вратио се у своју јединицу и учествовао у борбама против четника Драже Михаиловића у околини Чачка. Са групом бораца Трећег батаљона на челу са комесаром Одреда Недељком Жакулом пошао према Санџаку. После погибије Жакуле вратио се у своје село, где је заробљен и спроведен у аран|еловачки а касније у тополски затвор. Стрељан је 19. марта 1942. године на Метином брду код Крагујевца.