Миладин Јовичић

ht12Рођен 24. новембра 1919. године у селу Жабаре, у средње имућној сеоској породици. Гимназију је завршио у Крагујевцу. Одмах после матуре 1938. године уписао се на Правни факултет у Београду. Рат му је прекинуо студије у другој години. Још као гимназијалац определио се за напредни покрет. Као ђак и студент учествовао је у свим акцијама које је спроводила напредна омладина у Крагујевцу и Београду.

Приликом капитулације бивше Југославије затекао се у Жабарима. Одмах се повезао са члановима КП и СКОЈ-а и радио на прикупљању оружја које је оставила бивша југословенска војска. Члан СКОЈ-а постао је на факултету, а члан КПЈ 1941. године у селу Жабарима.

У Први шумадијски народноослободилачки партизански одред дошао је у јулу 1941. године. Учествовао је у више борби и акција које је имала његова јединица. Августа месеца 1941. у једној борби рањен је у ногу. Док му нога није зарасла налазио се у свом селу.

Када су у Одреду образовани батаљони, постављен је за комесара Друге чете у Првом батаљону. Са својим батаљоном отишао је у Босну и као борац Друге пролетерске теже је рањен на Сутјесци. Погинуо је у Централној болници у Шеховићима, Источна Босна, јуна 1943. године.