Софија Ристић

nh02Шумадинка рођена 15.новембра 1900.године у селу Маслошево крај Страгара (Крагујевачки), удата 1922.године за Радојицу Ристић из Манојловаца подно Рудника. Иако имућнији домаћини тога времена, Радојица се средином тридесетих година опредељује као опозиционар и на политичким скуповима се залаже за бољи положај сељака, па бива хапшен и затваран од жандарма.
Почетком рата 1941.године, Софија и Радојица Ристић, добри домаћини и родитељи петоро деце стали су на страну Народноослободилачког покрета,помагали ризиковајући своје животе и животе своје деце, али убеђени да се боре против зла, за слободу и за људскост.Од априла 1943 .године у земуницама се збрињавају и лече рањени борци НОП-а, о којима брину Радојица и Софија.Децембра 1943.године Радојица бива подмукло убијен од стране четника Драже Михаиловића.Окружни комитет Крагујевца наређује прекид сарадње са Софијом да се не би угрожавао њен живот и живот њене деце.
Софија се томе енергично супроставила и наставила даље неговање и снабдевање рањеника у земуницама, све до марта 1944.године када је четнички преки суд Качерске бригаде осуђује на смрт, због сарадње и помагања партизанима.
Иако бездушно батинана и мучена од стране крвника није одала где се налазе земунице. Убијена 19 марта 1944.године при покушају бекства.
Указом Председника ФНРЈ, маршала Јосипа Броза Тита од 19. октобра 1953. године, Софија Ристић је проглашена за Народног хероја Југославије.