71 годишњица почетка Београдске операције

spomenikОслобођење Тополе од фашистичког окупатора 12 октобра 1944.године, које је уједно и прва заједничка борба јединица Црвене армије и јединица НОП-а – партизана у Другом Светском рату, на почетку “Београдске операције”, обележено је у Тополи у организацији СУБНОР-а Топола са ОО СПС-а Топола уз покровитељство општине Топола. Свечаност је почела у Белосавцима крај спомен-обележја палим ослободиоцима Црвене Армије. Венце су положили: председник општине Топола Драган Живановић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, амбасадор Украјине Олександр Александрович, аташе амбасаде Руске Федерације Николај Банатов, као и делегације СУБНОР-а: Шумадијског Округа, општине Рума, месног удружења Адашевци, општине Топола, општине Аранђеловац, општине Рача, делегација ОО СПС-а Топола и колектив ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца.
Predsednik opstine
Присутне делегације, мештане и ученике поздравио је председник општине Топола Драган Живановић. У духу шумадијских обичаја, присутни су послужени у организацији ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца.

Ambasador UkrajineRuska Federacija

 

 

 

 

 

 

 

Skupstina Beograda

Програм је настављен свечаном академијом у сали биоскопа Културног Центра у Тополи, где је после после поздравне речи председника СУБНОР-а Топола Миодрага Лазића присутнима приказан и документарно-информативни филм са темом окупације и ослобођења Тополе 12 октобра 1944. Амбасадор Украјине Олександр Александрович је говорио о заједничкој борби украјинског и српског народа против фашизма а Николај Банатов из Амбасаде Руске Федерације о нераскидивим везама руског и српског народа од Карађорђевог устанка 1804 до данас. Ученици ОШ “Сестре Радовић” су извели рецитал на тему родољубља и слободе а изворна група Опленачке делије неколико песама опленачког краја.

Lazic1
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, у свом говору је између осталог истакао:„Данас је у нашем друштву присутна снажна тенденција да се покрену поступци рехабилитације квислинга и сарадника окупатора, а све под изговором формално правних недостатака у судском поступку, притом занемарујући историјске истине и несумњиву осуду јавности за такве безуспешне покушаје ревизије наше историје“.

SUBNOR

Ucenici

Sala2